Siirry pääsisältöön
Summer sale – Jopa 50% alennusta – Osta nyt

Koko- ja mitoitusopas

Paita tekee miehen – ja naisen. Juuri siksi omaan tyyliisi sopivan koon ja mitoituksen löytäminen onkin erityisen tärkeää.

Millainen on hyvin istuva paita? Paita on usein juuri se ratkaiseva vaatekappale, joka tekee asukokonaisuudesta tyylikkään. Seuraavat kattavat ohjeet auttavat vertailemaan GANT-paitojen mitoituksia sekä ymmärtämään niiden välisiä eroja. Lisäksi neuvomme, miten mittaat paidan oikein kahdella eri tavalla: mittaamalla vaatteen ja ottamalla omat vartalomittasi. 

Mittojen ottaminen

Kukaan ei varmasti halua pitää huonosti istuvaa paitaa. Onneksi sopivan GANT-paidan valinta on helppoa. Toimi näin:

1. Ota esille mittanauha ja pyydä toista henkilöä avuksesi. Yksin mittaaminen on melko hankalaa.

2. Mittaa rinnanympärys asettamalla mittanauha vartalosi ympäri hieman kainaloiden alapuolelta.

3. Vyötärönympärys mitataan suunnilleen navan korkeudelta, tarkemmin sanottuna asettamalla mittanauha vyötärölle siihen kohtaan, jossa ihosi menee poimulle, kun taivutat kylkeäsi sivulle. Muista, että sopiva housujen koko kannattaa mitata siten, että vartalosi ja mittanauhan väliin mahtuu yksi sormi.

4. Mittaa seuraavaksi lantionympäryksesi seisomalla jalat yhdessä ja kiertämällä sitten mittanauha vartalosi ympäri lantion leveimmältä kohdalta. Pidä mittanauha tiukkana ja suorassa ja varmista, ettei taskuissasi ole mitään.

Pukupaitoja varten saatat joskus tarvita vielä muutamia lisämittoja (esimerkiksi kaulusta ja hihoja varten). Mittausohjeet:

5. Aloita kauluksesta. Kierrä mittanauha kaulan ympäri. Aseta yksi sormi mittanauhan ja aataminomenan väliin varmistaaksesi, että kauluksen mitoitus on mukava.

6. Mittaa seuraavaksi hihat. Se tapahtuu kolmessa vaiheessa:

a. Aloita nostamalla käsivartesi ylös ja taivuttamalla sitä hieman kyynärpäästä, aivan kuin vilkaisisit rannekelloasi. Aloita mittaus niskasta eli selän keskeltä siitä kohdasta, josta kaulus alkaa. Aseta mittanauhan toinen pää olkapään korkeimpaan kohtaan. Tämä on ensimmäinen mitta. 

b. Mittaa sitten olkapään korkeimmasta kohdasta kyynärpäähän (toinen mitta) ja ota lopuksi mitta kyynärpäästä aivan ranneluun yläpuolelle (kolmas mitta). Laske lopuksi kaikki kolme mittaa yhteen, niin saat tietää hihan pituuden.


Omien vartalomittojen ottaminen oikean paidan koon löytämiseksi

Kun olet valinnut haluamasi mitoituksen, on aika selvittää kaikki sopivan paidan valintaan tarvittavat mitat. Toimi seuraavasti:

1. Mittaa ensin kaulanympärys. Napita paita kiinni ja mittaa sitten kauluksen ympärysmitta ylimmän napin kohdalta alkaen.

2. Mittaa rinnanympärys asettamalla kiinni napitettu paita sileäksi tasaiselle alustalle. Ota mitta rinnan poikki kädentien sauman alimman kohdan tasolta ja kerro sitten saamasi tulos kahdella.

3. Mittaa seuraavaksi vyötärönympärys, joka on oletettavasti rinnan- ja lantionympärystäsi pienempi. (Huom. Paidan tulisi ulottua oikeaan kohtaan.)

4. Mittaa lantionympärys asettamalla paita tasaiseksi kovalle alustalle. Aseta mittanauha paidan helman vasempaan reunaan ja mittaa helman poikki vastaavaan kohtaan oikeassa reunassa. Saat lantionympäryksen mitan, kun kerrot saamasi lukeman kahdella. 

5. Mittaa paidan pituus takaa kauluksen alareunasta keskilinjaa pitkin helman alareunaan.

6. Hihan pituuden saat selville ottamalla ensin mitan kauluksen keskeltä olkapäähän. Ota sitten vielä toinen mitta olkasaumasta rannekkeen alareunaan. Laske lopuksi nämä kaksi mittaa yhteen. 

Miesten paidat
Miesten paidat
OSTA NYT
Naisten paidat
Naisten paidat
OSTA NYT